Kärlek vid första ögonkastet – lamporna från Hotel Ali Baba

By Posted in - Gammalt & Tankar on August 23rd, 2014 0 Comments Lampor_pa_rad

Eftersom det var så många på mässan som blev förälskade i våra gamla lampfötter måste jag berätta historien bakom dessa lampor (kanske inte den riktiga helt och hållet, men vår historia).

Det var så att jag hade bett Thina att följa med ned till Marocko för att titta på hantverket där och se om vi kunde starta upp någonting. Vi köpte de billigaste biljetter vi kunde hitta, utan bagage naturligtvis. Thina kom ned till Paris med sista kvällsplanet och sedan reste vi med första morgonplanet dagen därpå ned till Marrakech.

Vi hade genom bekanta fått hyra en gammal ryad i den gamla stadskärnan . Vi hade tillgång till en underbar takterrass som överblickade staden och ett stort antal moskéer och det var faktiskt helt magiskt….

Nåväl, vi var inte där på semester. Här skulle rekogniseras ! Vi gav oss ut tillsammans med min man som var med på resan. Det kvarter som vi hamnade i, var inte direkt ett ställe för turister, men en perfekt plats för Thina och mig att börja undersöka.

Efter att ha promenerat omkring ett tag och irrat runt i gränderna som vimlade av små verkstäder och “hål-i-väggen-butiker”, kom vi fram till den minsta lilla butiken som snarast liknade ett skrotupplag (för icke-initierade). För Thina däremot var det naturligtvis en riktig skattkammare. Det första hon fick syn på var de gamla lampfötterna som svämmade ut över en hylla. Hon bestämde sig direkt, dem skulle hon ha! Hon satte igång ett köpslående som gjorde mig imponerad och efter ett antal turer var hon ägare till 20 lampor! Min man blev ganska bekymrad och lite irriterad för han tyckte nog att vi lastade över ansvaret på honom. Vi var ju tvugna att hitta en förvaringsplats för våra 20 lampor ….det är ingenting som man plockar med i handbagaget direkt!

Hursomhelst, den gamla farbrorn som sålde lamporna bjöd på te och vi satt och småpratade och lärde känna varandra. Till slut blev det bestämt att han skulle slå in lamporna och behålla dem tills dess att vi hittat en lösning. Det slutade alltså med att vi gick därifrån efter att ha betalat men utan en enda lampa med oss. Lite risker får man ta i livet…… och så måste man våga lita på andra människor ibland…..

Innan de fyra dagarna vi var nere i Marrakech var till ända, hade vi lyckats lösa en tillfällig förvaringsplats för våra lampor hos den smed som vi också gjort beställningar hos. Däremot fick Thina ändå köpa till ett bagage för hemresan…. Man kan inte åka hem från Marrakech med bara ett handbagage!

Farbrorn som sålde lamporna hävdar att de kommer från hotellet Ali Baba i Agadir. Jag har försökt forska kring detta hotell, men det är svårt att hitta några bilder. Det verkar som det finns ett tre-stjärnigt hotell på Boulevard Mohamed V i Agadir, men några foton hittar jag inte. Jag har också hittat en artikel där det talas om ett annat hotell som skulle vara före-detta-hotell Ali Baba….

Jag vet inte riktigt vad som är sant, men lamporna är troligen från någonstans mellan 40- och tidigt 60-tal. En sak är säker däremot, den 29 :e februari 1960 drabbades Agadir av en jordbävning som förstörde de mest av staden. Kanske kommer dessa gamla lampor från ett hotell som stod där innan denna naturkatastrof?

 

Please leave a Comment