Marrakech

By Posted in - Tankar on March 25th, 2015 0 Comments Riad Dar Donab

Marocko och Sverige är nog varandras motsatser i det mesta. Hos oss är det mesta organiserat, rent , tyst….Vi omger oss mest med neutrala färger, avskalad design. Vi lever i ett samhälle som är, i jämförelse, ganska egalitärt där alla har tillgång till sjukvård och utbildning.

När man kommer till Marrakech möter man exakt motsatsen till allt detta. Det är en stad som sjuder av liv. Trafiken är, vad skall jag säga……, tät och oförutsägbar…. Det vimlar av mopeder, cyklar, åsnekärror, hästdroskor, turistbussar, vanliga bilar och tusentals fotgängare som verkar lita till ödet och kliver ut i gatan när som helst. Jo, jag kör bil i Marrakech när jag är där, men jag har vana från 25 års bilkörning i Paris. Det är inte samma sak, men det hjälper.

Jag undrar ibland hur en turist upplever Marrakech. Själv har jag ju privilegiet att få besöka de alla mest undangömda gatorna där våra hantverkare håller till. Ibland ser jag en turist som hittat sig dit, bort från turiststråken och jag tror att det är nog just det som blir det bästa minnet.

Det man kallar Marrakechs souk, det vill säga marknaden i centrala Marrakech, är naturligtvis en upplevelse med massor av vackra och otroliga saker som bjuds ut, men den är trots allt i mycket anpassad för turister. Om man vågar leta sig lite längre bort, ut till gatorna där de vanliga invånarna bor, får man uppleva så mycket mer.

Kontrasterna är stora mellan Sverige och Marocko, men det finns även otroliga skillnader inom landets gränser. Kanske är det framför allt i Marrakech som man ser dessa gap mellan gammalt och nytt, mellan rikedom och fattigdom…Man kan hitta det mest fantastiska restauranger som får besök av jetsettare från hela världen. Samtidigt kan man äta på ett hål-i-gatan ställe för 20 kr och få en matupplevelse som man inte glömmer.

Även naturen bjuder på mycket omväxling. Marrakech omges av Atlasbergen och man kan till och med passa på att åka skidor om man kommer i februari – mars. Detta medan slättlandskapet nedanför står i blom.

Jag tror nog att våren är den bäst tiden att resa till Marrakech, men en mulen höstdag i Sverige är det inte heller helt fel att rymma bort ett par dagar till en plats som i november har i genomsnitt 3 regndagar.

PS Den första bilden visar en interiör från restaurangen Riad Dar Donab.

Bergsväg

 

Bergsväg_II

 

Skidor_Marrkech_III

Please leave a Comment